0

Wat is binge eating disorder?

bingeeatingdisorder

‘Je hebt binge eating disorder’. De overbodige opmerking die mijn psycholoog vijf jaar geleden maakte. Al jaren sukkel ik met die ellendige eetstoornis. Diëten, eetbuien, bijkomen. Het is een gruwelijke vicieuze cirkel geworden. Maar voor ik mijn verhaal vertel is het misschien handig om even op te sommen wat het allemaal inhoudt.

Symptomen binge eating disorder of eetbuistoornis

 • Je hebt eetbuien waarbij je volledig de controle verliest
 • Je eet tijdens een eetbui enorme hoeveelheden
 • Je eet tot je echt niet meer kan
 • Je eet terwijl je geen honger hebt
 • Het voedsel tijdens een eetbui is meestal ongezond
 • Je bent obsessief bezig met voedsel en gewicht
 • Je maakt voortdurend nieuwe voornemens over je eet-en sportgedrag waar je je niet aan houdt
 • Je gewicht heeft enorm veel invloed op je stemming
 • Een eetbui gaat dikwijls gepaard met negatieve emoties
 • Je schaamt je voor je eetgedrag
 • Je houdt je eetgedrag verborgen

Mijn verhaal
Rond mijn twaalfde begon ik meer en meer op mijn uiterlijk te letten. Ik werd me ervan bewust dat de meisjes uit mijn klas veel slanker waren dan ik en dat de jongens alleen maar vielen op meisjes met een platte buik. En een platte buik, had ik allesbehalve. Ik verslond heel wat dieetboeken en maakte steeds nieuwe eet-en sportschema’s voor mezelf op. Door zo veel met mijn gewicht bezig te zijn, voelde ik mij steeds minder dan de anderen uit mijn klas. Zij waren wel mooi.

Jarenlang heb ik mooi gelijkgesteld aan slank. Ook al was ik maar een paar kilootjes te zwaar, ik voelde me moddervet. Ik kan me nog heel goed herinneren dat wij elkaar tijdens de les Nederlands moesten beschrijven en dat ik voor het eerst mollig werd genoemd. Of dat ik tijdens een toneelstuk de zwangere moeder moest spelen omdat ik daar de buik voor had. Mijn klasgenoten bedoelden het waarschijnlijk niet slecht, maar de impact was enorm. Ik kon mezelf niet meer in de spiegel bekijken tot ik slank was, tot ik eindelijk mooi was.

Het is me een tijd gelukt om veel af te vallen. Als ik nu naar de foto’s kijk, dan had ik een prachtig model. Maar nee, ik moest en zou afvallen. Ik zou niet slank genoeg kunnen zijn. Met de jaren kreeg ik meer vrouwelijke vormen en maakte ik kennis met het beruchte jojo-effect. Ik kwam aan, viel tegen een veel te snel tempo af en kwam in een even snel tempo terug bij.

Na al die jaren diëten kon ik niet meer normaal denken over voedsel. Ik verdeelde al hetgene ik in mijn mond stak in twee categorieën: goed of slecht. Ik verbood mezelf om het slechte voedsel te eten. Toen zijn de eetbuien ontstaan. Als ik te fel op mijn eten lette, een mindere dag had of op den duur zelfs maar alleen thuis was, begon ik te snaaien. Ik kon mezelf niet meer onder controle houden. Ik moest en zou al het slechte en verboden voedsel zo snel mogelijk naar binnen werken tot ik zo misselijk was dat er echt niets meer bij kon. Na zo’n eetbui walgde ik van mezelf. Hoe erg ik het ook vond om het getal op de weegschaal te zien stijgen, ik kon de eetbuien maar niet stoppen. Binge eating disorder overheerste mijn leven.

Extra bronnen:
http://www.eetstoornis.be/
https://www.salusi.nl/

De mooie rooie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *